Overgangsalderen er en tid i livet, hvor kroppen gennemgår store forandringer. Hormonelle ændringer – især faldet i østrogenniveauet – kan påvirke alt fra energiniveau til knoglestyrke, muskelmasse og humør. Mange kvinder vælger at bruge træning som en måde at håndtere disse forandringer, hvilket er en fantastisk idé. Men hvilken form for træning er bedst i overgangsalderen? Det er en udbredt (mis)forståelse, at jo hårdere træningen er, desto mere effektiv er den, hvorfor f.eks. spinning, crossfit og HIIT ofte er meget populært. Men er intensiv træning den optimale løsning, hvis du er i overgangsalderen?
Hvorfor intensiv konditionstræning kan være uhensigtsmæssigt
Intensiv konditionstræning, har mange fordele, men den kan være mindre hensigtsmæssigt for kvinder i overgangsalderen af flere grunde:
Øget stressniveau: Intensiv træning kan øge niveauet af stresshormonet kortisol. Da mange kvinder i overgangsalderen allerede oplever hormonelle ubalancer, kan ekstra kortisol føre til mere stress og dårligere søvn.
Risiko for skader: Overgangsalderen medfører ofte en reduktion i knogletæthed, muskelstyrke og muskelmasse, hvilket kan øge risikoen for skader under højintensiv træning.
Udmattelse og træthed: Kvinder i overgangsalderen oplever ofte træthed og et lavere energiniveau. Hård træning kan tømme kroppens ressourcer yderligere, hvilket gør det sværere at komme sig efter træning.
Vægtstyring og hormoner: Selvom konditionstræning forbrænder kalorier, kan det føre til en øget appetit, hvilket kan gøre det sværere at opretholde vægten. Lavere østrogenniveau gør det også sværere for kroppen at opbygge muskler og forbrænde fedt effektivt.
Bedre alternativer til træning i overgangsalderen
Heldigvis findes der mange andre træningsformer, der er effektive for kroppen i overgangsalderen:
Styrketræning: Styrketræning hjælper dig med at opbygge og vedligeholde din muskelstyrke og muskelmasse. Styrketræning er også med til at belaste og styrke knoglerne, hvilket kan være med til at forebygge knogleskørhed.
Yoga: Yoga forbedrer din bevægelighed, stabilitet og balance. Yoga fremmer også din mentale ro, og øger aktiviteten i det parasympatiske nervesystem, hvilket hjælper dig med at reducere stress og forbedre din søvn.
Lav-intensitet konditionstræning: Gåture, cykling eller svømning på et moderat niveau er skånsomme for kroppen og gavner hjertet uden at stresse kroppen unødigt.
Lyt til din krop
Det vigtigste, når du vælger træningsform, er at lytte til din krop. Overgangsalderen er en unik periode, og hvad der føles rigtigt for én person, fungerer måske ikke for en anden. Hvis du føler dig energisk og klar til en gang intensiv træning, kan du sagtens gøre det. Men hvis kroppen kalder på noget mere skånsomt, så vær opmærksom og justér din træning derefter.
At prioritere styrke, bevægelighed og mental balance gennem passende træning, kan hjælpe dig gennem overgangsalderen med færre gener og større overskud.. Træning handler ikke om at presse sig selv til det yderste – det handler om at finde glæden ved bevægelse, der styrker krop og sind.