Den sidste uge og de små marginaler

​​Endelig! Det løb, du gennem lang tid har trænet frem imod, er nu inden for rækkevidde. Heldigvis er du godt forberedt. Du har fået trænet godt, og formen er god. Så du er klar til den udfordring, der venter, og kan glæde dig til en dejlig dag i løbeskoene.

Nedenfor giver jeg dig en række tips til, hvad du kan gøre for at være bedst mulig forberedt, så du får den bedst mulige løbeoplevelse.

Tjekliste

Start med at lave en tjekliste, hvor du skriver alle de ting ned, som du skal huske at have med til selve løbet. Det gælder alt – lige fra det helt banale som løbesko til vaseline og ekstra sikkerhedsnåle.

Du tænker måske, at det unødvendigt med sådan en tjekliste, for det er trods alt ikke så mange ting, du skal have med til et motionsløb. Men du bliver overrasket over, hvor meget du glemmer, når først spændingsniveauet stiger, og du kan mærke sommerfuglene i maven.

En tjekliste er personlig og vil udvikle sig over tid, efterhånden som du gør dig nogle erfaringer med, hvad du alligevel ikke har brug for til nye, nyttige ting, du finder ud af, der vil være godt at have med.

Du kan evt starte med følgende liste. Listen er ikke komplet, men brug den som inspiration til at lave din egen liste:​

 • Løbesko
 • Løbetøj (tjek vejrudsigten)
 • Overtrækstøj til før og efter
 • Løbeur (100% opladet)
 • Vaseline
 • Vabelplaster / alm plaster
 • Ekstra sikkerhedsnåle
 • En flaske vand
 • Et regnslag eller lign du kan smide væk når løbet starter (Er godt ved de helt store løb, hvor du kan risikere at skulle vente i lang tid i en startboks, inden løbet går i gang)
 • Ekstra strømper
 • Ekstra snørebånd
 • Toiletpapir
 • Startnummer eller registreringspapirer
 • Neglesaks
 • Nummerbælte
 • Evt solbriller og kasket

Kom i god tid

Når du deltager i et motionsløb, og især hvis der er mange deltagere, så husk at køre hjemmefra i ekstra god tid. Det hele tager bare længere tid, når der er mange samlet på et sted. Der kan være langt fra din parkeringsplads og frem til startområdet, der kan være lange køer til afhentning af startnummer, og der er næsten altid en lang kø foran toiletterne 😊

Det har stort betydning for dit spændingsniveau, at du har god tid, og du ikke behøver at stresse. Det er også rart at have tid til at nyde stemningen og evt småsnakke med andre løbere.

Ved de helt store løb skal du ofte også indfinde dig i en bestemt startboks eller startområde i god tid inden selve starten, og den ventetid skal du også huske at indregne i din tidsplan.​

Gør som du plejer

Din krop er generelt glad for rutiner og ting, som den har prøvet før, så det er ikke i ugen eller timerne op til et vigtigt løb, at du skal eksperimentere med nye ting.

Du kan hurtigt komme til at fortryde, at du stillede til start i et par helt nye løbesko, en ny singlet eller et par nye tights. Så afprøve alt udstyret mindst 2-4 gange inden løbsdagen. Så du ved at skoene ikke gnaver og giver vabler, eller at din løbetrøje ikke medfører hudløse brystvorter. Brug de sidste lange løbeture i ugerne op til løbet, på at få testet dit udstyr.

Du bør heller ikke ændre alt for meget på den mad, du spiser i dagene op til løbet. Det som du har spist i de uger, hvor du har trænet meget eller hårdt, har jo fungeret godt, og det vil således også fungere godt i forbindelse med løbet.

Husk på, at du typisk træner en del mindre i ugen op til et løb. Så hvis du bare spiser som du plejer, så vil du uden problem få fyldt dine depoter.

Med andre ord, så tilstræb at spise den kost du plejer, i ugen op til løbet og gerne helt frem til det sidste måltid inden start.

Det gælder selvfølgelig også under selve løbet. Her skal du indtage den mængde energi og væske, som du har trænet med, og som din krop er vant til. Ikke noget med dobbelt indtag, fordi du gerne vil gøre det ekstra godt, nu det er et løb du er i gang med. Det ender bare med ræsermave og ondt i maven.

Og så er det ellers bare med at slappe af og nyde turen. Du kan godt. God fornøjelse.

Skrevet af Ole Stougaard

Flere artikler

Oplev STRONG4LIFE

Du skal opleve vores træningscenter og -fællesskab.

Aftal en gratis og uforpligtende tid med Allan eller Ole, så du kan opleve STRONG4LIFE med egne øjne og krop.

Skriv til os

  Her er plads til alle på alle niveauer og med mange forskellige baggrunde hjulpet og vejledt af de mest kompetente og grundige trænere her er intet problem for stort eller småt. Alt sammen i de hyggeligste omgivelser.

  Carsten Poulsen

  Medlem