Løb en tur nøgen

​​Løbeure med indbyggede GPS, puls og kadencemåler er i dag allemandseje, og på din løbetur har du mulighed for at få øjeblikkelig feedback på løbehastighed, puls, skridtfrekvens, kontakttid, svævetid og træningsintensitet.

Så meget at mange af os nærmest er blevet slaver af hele tiden at kigge på uret undervejs på vores løbetur. Det er lige før, at turen ikke “tæller”, hvis vi har glemt løbeuret.

Lyt til kroppen

Der er bestemt ikke noget i vejen med at løbe med ur, men vi glemmer måske nogle gange også at abstrahere fra alle tallene, og i stedet at lytte til kroppen, mærke efter og opleve!

Kroppen er i mange tilfælde rigtig god til at fortælle os med hvilken intensitet, vi løber, hvor hurtigt vi løber og hvor langt, vi har løbet. Vi skal bare lære signalerne at kende. Det er ikke noget, du kan læse dig til. Det sker udelukkende gennem din løbetræning og den erfaring, du høster.

I stedet for konstant at kigge på uret, så brug uret til en gang imellem til at få feedback på, om det, du fornemmer, også stemmer overens med virkeligheden. Skal du f.eks. løbe med 5.00 min/km, så nøjes med at tjekke gennemsnitsfarten hver gang, du har løbet 1 km eller for hver 3-5 km.

Til at begynde med er der måske store afvigelser mellem din oplevelse og fakta. Gå ikke i panik over dette. Det er helt OK, og det er en del af læringsprocessen. Hvis det viser sig, at du løber for hurtigt, så vurder om det kan skyldes medvind, eller fordi du har løbet ned af bakke. Tag notits af hvordan det føles og juster på hastigheden i et forsøg på at ramme tættere på målet på den næste kilometer.

Inden du ser dig om, så rammer du de planlagte km-tider helt uden at kigge på uret.​

Tag hensyn til de gode og de knap så gode dage

I et træningsforløb vil der altid være udsving i dagsformen. Der er dage, hvor det føles hårdere end det burde, mens andre dage føles det lettere. På en dag hvor du skal løbe en tur i moderat intensitet og med tempo 5.00 min/km, vil du på en af de tunge dage skulle kæmpe unødigt hårdt for at holde farten, mens du på en god dag er nødt til at holde igen.

Det er ofte meget bedre at acceptere disse udsving og i lige så høj grad løbe på fornemmelsen (det skal føles moderat), end på tempoet (jeg skal holde 5.00 min/km). Lad som udgangspunkt tempo være tempo og lad dig guide af fornemmelsen.

Falder du for meget bagud ift det planlagte tempo, så er det måske et godt tegn på, at kroppen er træt, og du i stedet bør holde en fridag. Løber du meget hurtigere end planlagt så reflekter lidt over, hvad det kan skyldes! Er det tidspunktet, det som du har spist eller ikke spist, dit humør eller hvad du har trænet i de foregående dage.​

Løb for bare at løbe en tur

Træner du for at gennemføre et større mål, så er det en kæmpe fordel, at du træner målrettet og med en høj grad af struktur. Strukturen giver dig en vis sikkerhed for, at træning bringer dig frem til dit mål, hvilket ofte er meget motiverende. Omvendt kan strukturen også være med til at dræbe motivationen ved at låse dig fast på specifik træning uden mulighed for, at du kan gøre, hvad du har lyst til.

Husk på, at det ene ikke nødvendigvis udelukker det andet. Det er helt ok, at du har løbeture, hvor du dropper den planlagte træning og bare løber for at løbe. Her er tempo og distance sekundært i forhold til at opleve andre sider af løbetræningen.

Skrevet af Ole Stougaard

Flere artikler

Else på 92 år styrketræner

Else på 92 år styrketræner

Jaa.. du læste rigtigt. Else på 92 år styrketræner i STRONG4LIFE og hun kan nu selv rejse sig op fra gulvet! Hver tirsdag kl 10.00 hjælper jeg Else...

læs mere

Oplev STRONG4LIFE

Du skal opleve vores træningscenter og -fællesskab.

Aftal en gratis og uforpligtende tid med Allan eller Ole, så du kan opleve STRONG4LIFE med egne øjne og krop.

Skriv til os

    Her er plads til alle på alle niveauer og med mange forskellige baggrunde hjulpet og vejledt af de mest kompetente og grundige trænere her er intet problem for stort eller småt. Alt sammen i de hyggeligste omgivelser.

    Carsten Poulsen

    Medlem