Sådan disponerer du kræfterne på løbsdagen

​​Så er løbsdagen endelig kommet. Du står på startstregen, motiveret, restitueret og med fyldte energidepoter. Du er klar til at give den gas og opsat på at komme godt igennem løbet.

Men hvordan løber du bedst dit løb, så du får fuldt udbytte af din form?​

Når du deltager i et motionsløb fra 5 km og opefter, så gælder det først og fremmest om at løbe så jævnt som overhovedet muligt. Ud fra din træning og evt testløb bør du have en god idé om, hvor hurtigt du kan løbe. Hvis du tidligere har løbet motionsløb på samme distance, kan du også bruge tidligere tider til at lægge en strategi.

Hvis dit mål er at løbe 10 km på lige under 50 min, bør du starte ud i 5.00 min/km, runde de 5 km på 25 min, ramme 9 km på 45 min og så slutte af med at løbe den sidste kilometer på under 5 min.

Det kræver tålmodighed og is i maven, at kunne løbe på denne måde. Stemningen og de friske ben kalder næsten på en hurtig start, men hvis du får lagt for hurtigt ud, ender det som regel med at give bagslag. De sekunder du kommer foran i starten, skal betales med dyre renter mod slutningen. vinder du 1 minut på de første 5 km, så taber du 2 min på de sidste 5 km.

Hvis du deltager i løb med mange deltagere, kan det være en udfordring, selv at styre tempoet på det første stykke af ruten. I de store maratonløb kan det gælde for de første 3-5 km, men ofte vil det være muligt at løbe frit og finde dit eget tempo efter den første kilometer.

Har menneskemylderet kostet dig tid på den første del af ruten, så vær varsom med at forsøge at indhente det tabte på de efterfølgende kilometer. Det er meget bedre, at du finder dit planlagte tempo så hurtigt som muligt, og så forsøger at hente det tabte tilbage mod slutningen, hvor du kan mærke, om du har mere at give af.

Er du en erfaren løber med mange motionsløb på cv´et, og hvis du er begyndt at kigge mere på din slutplacering end din sluttid, så kan der også være nogle taktiske overvejelser, som går forud for et veldisponeret løb. Det kan være, du vælger at hægte dig på en større gruppe, selvom tempoet er en smule for højt, eller at du løber lidt konservativt, fordi du ved at din slutspurt er bedre end de konkurrenter, du ligger sammen med.

Husk også på, at det tager tid at blive en god løber. Du er ikke bedre end dit seneste resultat, så er det første gang, du prøver kræfter med et motionsløb, så fokuser mere på at få en god oplevelse end på sluttiden. Til dit næste løb kan du så sigte på at løbe en smule hurtigere end sidst. Det er disse små forbedringer over mange løb, der til sidst gør dig til en rigtig hurtig løber.

Skrevet af Ole Stougaard

Flere artikler

Oplev STRONG4LIFE

Du skal opleve vores træningscenter og -fællesskab.

Aftal en gratis og uforpligtende tid med Allan eller Ole, så du kan opleve STRONG4LIFE med egne øjne og krop.

Skriv til os

    Her er plads til alle på alle niveauer og med mange forskellige baggrunde hjulpet og vejledt af de mest kompetente og grundige trænere her er intet problem for stort eller småt. Alt sammen i de hyggeligste omgivelser.

    Carsten Poulsen

    Medlem